Skip to main content

Интервю с Ердоган: Защо даде за пример Адолф Хитлер?

АНКАРА: В следствие на скандалното изказване на президента на Турция, в което той дава за пример Нацистка Германия за ефективна президентска система, се предизвика огромна вълна от възмущение по целия свят.

В следствие на бърза среща с наш кореспондент успяхме да разберем малко повече зад мотивите на Ердоган:

– Господин Ердоган, благодарим Ви за отделеното време. Тъй като сте на път да промените конституцията на Турция бихме искали да започнем от там – какви са ви плановете?
– Държа президенството да има изпълнителни правомощия, вместо сегашната система, в която има само някаква символична роля, колкото да не е без хич. Държава като Турция се нуждае от бързо и ефективно решаване на проблемите си, не няколкогодишно съгласуване по всички етажи на властта за една проста забрана на Twitter.
– Но разполагайки с толкова много други лоши примери, защо избрахте точно Третия Райх?
– Нацистка Германия е изградила една добре смазана политическа машина, която е давала на държавния глава пълна свобода на действия. Абсолютна власт, която е била необходима, за да просперира нацията.
– Имате ли личен афинитет към Адолф Хитлер?
– На този етап не мога нито да потвърдя, нито да отрека, че притежавам стая, пълна с нацистка символика, портрети на Адолф Хитлер, които съм нарисувал собственоръчно, десетки томове Mein Kampf и хиляди други реликви от неговото управление. Но мога да кажа, че Адолф е мой човек. Той е парализирал всеки опит за свободна мисъл с невероятна ловкост и е прескочил златната система, като е мотивирал народа си да просперира само и единствено на база труд. Така милиони хора се впрягат и създават райхмарката – валута, която Америка веднага бойкотира, като спира приемането на немски стоки, защото ги е било страх…
– Извинете, но в момента Турция не е ли страна членка на НАТО?
– Това няма общо с исторически факти, в които съм твърдо убеден. Смятам и че трябва в училищата ни да се изучава историята на нацистите, паралелно с нашата собствена, а Mein Kampf да се превърне в задължително четиво за малки и големи… Ще бъде прекрасно. 
– А не ви ли притеснява това, че ще имате опозиция на тези свои виждания от Запада?
– Не ме притеснява. Производството ни ни превръща в Китай на Европейска почва и икономическите интереси на страните членки на ЕС са обвързани с нас.
– Мисля, че това беше всичко от наша страна. Нещо, което бихте искали да добавите?
– Само едно. Ще се видим скоро!

Наши политици отказват коментар по темата и на този етап не се знае каква е позицията на страната ни по позицията на Ердоган. За сметка на това скинарите са на два бряга, след като не знаят как да приемат термина турчин-нацист.

4822 прегледа 2 прегледа днес