Skip to main content

От 1-ви януари възрастта за пенсиониране започва да расте

Считано от 01.01.2016, НОИ пускат в ход одобрената преди няколко месеца пенсионна реформа, с която целят постепенно да повишават минималната възраст за пенсия, така че през 2037-ма година тя да е 65г. за двата пола (при сегашни 60 години и 10 месеца за жени и 63 години и 10 месеца за мъже).

“Гледайте на това като на предизвикателство – смятаме, че само най-достойните ни граждани заслужават привилегията да получават пенсия и можете да докажете това само с искрено желание за оцеляване.”, коментират от НОИ. “Все пак стабилното ни здравеопазване понижава смъртността и средната продължителност на живота.”

За сметка на това, определени професии отново получават привилегии по отношение на минималната пенсионна възраст, просто за да бъдат натрити в носа на хората, които не са могли да се развият в това поле. Тези заетости са както следва:

Полицаи и военни – 55 години пенсионна възраст след реформата.

Летци, водолази и парашутисти – 45 години пенсионна възраст след реформата.

Балерини и танцьори – 42 години и 10 месеца, като след 2017 прагът щесе повишава, докато стигне 45 години.

Новината бе посрещната с много негативизъм от възрастни хора:

“Затова ли работих толкова години в селската кръчма, за да ми вдигнат летвата дена преди да се пенсионирам?” коментира бай Митьо на 62г., от село Воднянци, “Трябваше да послушам баща ми и да стана парашутист, доде беше време.”

През тази година вноската за пенсия се запазва в сегашния си размер от 17.8 процентни пункта, но през следващите две години е заложено увеличаването ѝ с общо 2 пункта.

2942 прегледа 2 прегледа днес