Skip to main content

Днес пуснаха в обращение железните двулевки, предизвикаха огромен скандал

СОФИЯ: От днес БНБ пуска в циркулация 12 милиона монети от 2 лева, с които целят да елиминират наличието на банкнотата. Паричната единица ще бъде отново с лика на Паисий Хилендарски, като шифърът “За подправка виновните се наказват съгласно закона”, водният знак и светоотразителната лента не успяха да се прокраднат във финалната версия на монетата.

Експерти твърдят, че така ще увеличат живота на паричната единица, тъй като досегашните двулевки се износват твърде бързо и се налага да бъдат печатани нови непрекъснато. Ходът към метална монета е бил единственият начин да се прекрати този пагубен за икономиката момент.

“Искаме да постигнем същия ефект, който докарахме с желязната монета от 1 лев и банкнотата да бъде откриваема само забита с пинчета за дървения рафт в кварталната бакалия.”, коментираха специалисти.

Важно е да се упомене, че сега всички търговски обекти ще се наложи да се сдобият с нови каси и монетници, в които да съхраняват новата монета. Хора с връзки в Китай вече потриват доволно ръце, надявайки се да експлоатират голямото търсене. Кафе автомати и подобни пък ще трябва да инсталират допълнителна технология за разпознаване на двулевката (Или да напечатат масово надпис “Автоматът не приема монети от 2лв.”).

Но всичко това бе заглушено от смут в социалната мрежа, предизвикан от хора, които побързаха да коригират медиите, които следят, че думата “обращение” се пише с “ъ”, последвано от километричен послеслов, адресиращ колко зле е нацията, в която живеят. Засега отговор с линк към речник не е забелязан, но можем само да се надяваме.

2868 прегледа 2 прегледа днес