Skip to main content

Бабата с умрелия гълъб наета от Пирогов за предаване на лоши вести


ИНСТИТУТ ПИРОГОВ
:
Добри новини получихме късно вчера от дежурните лекари в Пирогов, а именно че ще се опитат да смекчат емоционалните травми, които близките на починали пациенти ще трябва да преживяват. За целта наели възможно най-сериозния и забавен човек на тази планета, а именно безименната баба, размахваща умрял гълъб.

“Преди няколко дни бяхме нощна смяна и гледахме онзи филм с Роби Уилиямс, дето е доктор, ма и палячо и прави смешки на хората из болницата. Замислихме се дали няма да е възможно да наложим локализирана версия на този персонаж, която да е хем максимално реалистична, хем максимално смешна. В този момент охранителят, който бяхме пратили за кафе влезе в стаята и попита тоя Роби дали не беше умрял, някой се обади с “ма той умрял ма!” и другото е история.”

Интересното е, че бабата приела предложението веднага и без никакви задръжки започнала тежката работа.

“Родена е за това”, сподели дежурен санитар “Нейната личност позволява да съобщи за нечия смърт на близките на покойника по такъв начин, че просто да е неловко да плачеш. Често са я изнасяли на ръце и са я черпили лакомства от отсрещното магазинче до Lafka.”

Потърсихме бабата за коментар и я заварихме в действие.

В ъгъла на дълъг коридор на първия етаж седеше едно свито 8 годишно дете, чийто баща и майка бяха загинали от раните си в следствие на зверска автомобилна катастрофа. Бабата стоеше на няколко метра от него и получаваше инструктаж от двама хирурзи. С пъргава стъпка бабата се обърна и заедно с една медицинска сестра отидоха при него. От джоба на бабата се появиха две снимки, на мъж и жена.

“Тоа знаеш ли го баба?” Подвикна жизнено бабата, показвайки снимката на детето. То кимна утвърдително през сълзи.

Бабата скъса снимката и я хвърли във въздуха: “Ми той умрял ма!”

(детето, преди чудодейната процедура)
(детето, преди чудодейната процедура)

В коридора на отделението се чу неистов смях. Дори хора на операционните маси се кискаха, а няколко упоени пациента паднаха на пода. Детето явно не беше лесно податливо на смехотерапията, тъй като започна да плаче като разглезено дете, получило пуловер за Коледа, вместо да изживее момента заедно с всички други. Обаче нашата героиня не изгуби самообладание и извади другата снимка, повтаряйки действията си: “Ми тя омряла ма!” подвикна бабата с поруменели бузи, въодушевена от вариациите на смешки, които предлага в този момент. Този път дори от горния етаж се чу тропане на крака, неистов кикот, падащи предмети и много, много смях.

Учудващо на всички детето не прояви съпричастност на нейния ентусиазъм и се наложи медицинската сестра да се намеси: “Хайде, недей плака, виж бабата! Виж бабата ти прави смешки! Хайде стига се лигави! Виж бабата как хубаво ти прави, а ти се цупиш!”

След още няколко опита детето най-накрая се укроти и бабата успя да сподели няколко думи с нас, напук на препълнения си график.

“Планирам да разчупим нещата, баба. Е са, примерно мое се наложи на неко да му кажем “Ми имаш рак ма!” или “Че умреш ютре, ма!”, нали? Требе да съм готова с тези работи!” сподели с неистов ентусиазъм тя.

Пирогов планират още да променят визията на всички документи, около нечия смърт или тежко заболяване да бъдат изписвани с шрифта Comic Sans, за да могат да прокарат усмивка и на най-травмираните хора.

От УМБАЛ СофияМед проявиха огромен интерес към чудодейната баба. Изпратили са директно запитване дали е склонна да работи три поредни удължени нощни смени без допълнително заплащане. Засега отговор от бабата няма.

8687 прегледа 2 прегледа днес